livradd2 nyidrott2idrott3 ny2

Idrott & hälsa

Det är viktigt för livet på jorden med en välmående natur. Genom att vistas i naturen och uppleva nyttan av den under alla årstider hoppas vi väcka elevernas miljömedvetenhet. Lika viktigt för varje enskild individ är en fungerande och välmående kropp. Att ta hand om sin kropp på bästa sätt ökar chansen till ett långt och friskt liv.

Skolämnet idrott och hälsa har som uppgift att lära eleverna om vad deras kroppar behöver för att må bra. Den motoriska utvecklingen är mycket viktig och tränas hela tiden under lektionerna. En god motorisk utveckling underlättar inlärningen även i andra skolämnen.

Genom att ge eleverna möjlighet att prova på en mängd olika lekar, spel och sporter vill vi att de ska uppleva glädjen i att röra sig och att känna gemenskap med andra.
Samverkan med det lokala föreningslivet är viktig eftersom vi hoppas att alla elever så småningom ska finna en rörelseform som passar dem, och som de vill utöva även på sin fritid.

Eleverna får också kunskap om hur man kan påverka sin psykiska och fysiska hälsa genom sina val i livet. Detta leder till att eleverna sedan kan ta ställning i frågor som rör idrott och hälsa, och ta ansvar för sina liv.

Undervisningen ska bidra till att eleverna lär sig att samarbeta och att visa respekt för andra. De får också möjlighet att planera och leda idrottsaktiviteter själva. Andra viktiga delar av idrottsundervisningen innefattar medvetenhet om skaderisker vid fysiska aktiviteter samt hur man agerar i olika typer av nödsituationer.