kultur1kultur2kultur3

Kultur

Enligt läroplanen ska utbildningen genom hela grundskolan kopplas till samhällets kulturella utbud. Begreppet kultur är integrerat i skoldagen genom såväl de estetiska läroprocesserna som genom skolans miljö och sociala verksamheter. Levande och aktiva arbetsformer ger Vibys elever möjlighet att utforska sin egen kreativitet.

Redan som 6-åring får barnet möta teater, film och litteratur. Viby friskolas idrottshall kan snabbt ställas om till en teater, vilken används flitigt som spelplats för olika teatergrupper som t ex Riksteatern. Förskolebarn och grundskoleelever från närliggande orters skolor och daghem samlas här för att ta del av teater- och musikuppsättningar. Genom att öppna skolans dörrar för kulturaktiviteter och -aktörer vill vi bidra till ett ökat kulturutbud i Rimbo.

Estetiskt skapande är en viktig del av vår kultur, så också vårdandet och bevarandet av det vi redan har. I ämnena musik, bild och samhällskunskap får eleverna möta kulturinstitutioner, arbeta i workshops på olika muséer, samt även möta professionella utövare av konst.

En viktig del av vår skolas kulturella arbete består av att samverka med och bidra till kulturlivet på orten. Verksamheter som bibliotek, hembygdsgårdar och liknande utgör viktiga kulturella knutpunkter. Vi vidgar även vyerna genom att besöka andra orters kulturella miljöer. Vi besöker regelbundet Norrtälje konsthalls utställningar och workshops samt kulturella verksamheter ibland annat Stockholm och Uppsala.