kulturprojekt 1kulturprojekt 2kulturprojekt 3

Niornas kulturprojekt

Varje år genomför niorna ett kulturprojekt som avslutas med en utställning. Under läsåret 2012/2013 innebär detta exempelvis ett samarbete med Norrtälje konsthall kring text och bild. Eleverna ska under två terminer utforska den skapande process som utgör grunden för ett konstnärskap som omfattar både bildgestaltning och skrivande. Målet är att ge eleverna erfarenhet av att arbeta i en konstnärlig process och av hur de kan utvecklas i sin identitet i ett kulturellt sammanhang.

Eleverna har sex workshops à tre timmar tillsammans med en konstpedagog och en författare. Konsthallens olika utställningar kommer att vara utgångspunkt till flera övningar, vilket förankrar processen i samtidskonsten – en spegel av vår kultur och identitet.

I bildarbetet kommer flera olika tekniker och material att användas. Under skolans lektioner i svenska fortsätter elevernas arbete och ämnena knyts därmed samman.
Redan tidigt i arbetsprocessen får eleverna berätta och reflektera över sina arbeten för att i slutskedet också genomföra en utställning på offentlig plats.

Ett exempel på ett tidigare konstprojekt, Lejdet uppbyggt i Minecraft, hittar du här!