skapande1skapande2skapande3

Skapande skola

Regeringens satsning "Skapande skola" är till för att stärka arbetet med kultur i grundskolan, skapa nyfikenhet och öka elevernas intresse för olika konstformer. Skolan är en bra plattform på grund av sin förmåga och skyldighet att nå ut till alla barn. Målet är att lyfta fram alla barns och ungdomars rätt till kultur och eget skapande samt att utveckla kontakten mellan skolan och kulturlivet. Satsningen bygger på ett nära samarbete med professionella konstnärer och kulturverksamheter. Långsiktigt vill man se kulturella uttryck som en integrerad del av grundskolan. Skapande skola möjliggör också ekonomiskt stöd för att öka samverkan med det professionella kulturlivet och elevers eget skapande.

Lokalt är det Norrtälje kommun som inför varje termin skickar ut en utbudskatalog och bjuder in skolornas kulturombud till informationsmöten.

Lisa Embro-Klemesrud är Vibyskolans kulturombudsman. Hon tar emot information om kulturevenemang, framförallt genom Skapande skola, och vidarebefordrar denna till skolans lärare. Lisa ansvarar också för ansökningar till dessa evenemang och för att aktivt söka pengar till skolans kulturprojekt. Genom Skapande skola kan eleverna exempelvis ta del av skolbio, teaterföreställningar, konserter, utställningar och workshops, både i och utanför den egna skolans lokaler.