mat2 nymat3

Mat & kök

På Viby serveras lunch mellan 10.45 och 11.30.

Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och specialmat för allergiker eller de som till exempel inte äter griskött. Varje vecka finns fisk med på matsedeln. En vecka varje år får eleverna själva rösta fram vilken mat de vill ha.

De yngre eleverna äter sist för att slippa stressa, de har också bestämda platser för trygghetens skull. Skolans personal äter tillsammans med eleverna.

Viby friskola serverar lunch från Alexander Wemhöners City catering i Rånäs. City catering använder i möjligaste mån råvaror från lokala odlare, och minimerar antalet leveranser genom planerade matinköp och att använda få leverantörer. Avfall källsorteras.

Sofie Revell är skolans utbildade hälsopedagog, och hon tycker att Vibys skolmat står sig väldigt bra i kvalitet.
– City catering gör ett mycket bra jobb utifrån befintliga resurser. De tänker nytt och lyssnar på elevernas både positiva och negativa åsikter.

Vibys skollunch innehåller något för alla, både kolhydrater, protein, valfria såser och ett stort inbjudande salladsbord. Där finns många olika grönsaker att välja på. Till maten kan eleverna välja att dricka mjölk eller vatten. Varje dag serveras hårt bröd och smör och ibland även mjukt bröd eller frukt.

Kökets Ingela Blohm har varje vecka hjälp av två matvärdar, elever från åk 5-9, vid lunchserveringen. Som en del av hemkunskapsundervisningen får de vara med och diska, fylla på mat och dryck, torka bord etc.