Lejdet

Lejdet – vi firar att vi träffas igen!

Ska man fira att man skiljs åt för sommarlov eller att man träffas igen inför ett nytt läsår? Hur skapar man gemenskap för nya elever? Ur dessa tankar föddes lägerskolan på Lejdet, en hösttradition på Viby sedan 1997.

De första åren ägnade vi oss åt grupputveckling, med fokus på samarbete. Vi jobbade ihop med skickliga ledare som arrangerade hela lägret. Med tiden förändrades behoven och idag har lägerdagarna integrerats med skolans arbete och arrangeras i vår egen regi.

Varje år väljer vi nu ett arbetstema som eleverna inleder skolarbetet med under höstterminens första veckor. Temat presenteras inför elever och föräldrar vid skolstarten, oftast i teaterform, av alla anställda på skolan. Komik och musik är ledande ingredienser.

En vecka senare samlas alla elever, skolans anställda samt en hel del föräldrar för två dagars lek och arbete på Lejdet. 6-9:orna åker dit första dagen och F1-5:orna kommer andra dagen. Leken är viktig när vi samarbetar om att utföra de givna uppgifterna. De äldre eleverna brukar arbeta med de yngre och dessutom delta i att bygga upp lägret. På kvällen samlas alla till en stor grillfest och sedan övernattar vi inomhus.

Lejdet ligger på en stor gård invid sjön Gavel-Långsjön, cirka 1 mil från Rimbo, och ägs av Svenska kyrkan. Här finns allt vi behöver för en härlig lägervistelse, inklusive underbar natur!

Lejdet 2020 är den 26, 27 ,28 Aug.